AZ ÉTELEK KÖZÜL, ELŐSZÖR,,BÉKEBELI KIFLI, ZSEMLE RECEPTEK

Ezeket a péksüteményeket,sokkal olcsóbban tudjuk,otthon előállitani.
Dupla adagot készitve pedig,a mélyhűtőben,a felét eltesszük,bár mikor a sütőbe téve,azonnal friss, illatos,kifliket tudunk, a család elé tenni a közös reggelik,illetve vacsorák alkalmával!




HOZZÁVALÓK: 50.dkg.liszt
1 teáskanál só
2 és fél deka élesztő
2 kockacukor
2 deci langyos tej
10.dkg.olvasztott vaj

ELKÉSZITÉS:

A tejben a cukrot,és az élesztőt felfuttatjuk,a lisztbe beletesszük a
sót,az olvasztott vajat,és a felfuttatott élesztőt.Ezeket szépen simára
gyúrjuk,dagasszuk,majd meleg helyen megkelesztjük.

Amikor megkelt,3 egyforma cipót készitünk.Csak semmi fakszni,ezeket szé-
pen kézzel,3-4 mm vastagságúra kezünkkel,köralakra nyújtjuk,majd átlósan
8 háromszög cikkre vágjuk. A cikkeket a csúcsuk,felé,szorosan elkezdjük
feltekerni,kifli formára.Én ezeket a tepsibe téve,mindig 1 tojás sárgá-
jába,picike tejjel összekeverem,majd ecsettel bekenem őket!!Gyönyörű,
szint kap,és finom ropogós is lesz tőle.A tepsit kenjük egy kis vajjal.

NAGYON FONTOS TUDNI,HOGY A KELT TÉSZTÁK,SZERETIK,HA A SÜTŐBEN,EGY KIS
EDÉNYBE VIZET TESZÜNK,MERT A KELT TÉSZTA IGÉNYLI A GŐZT!!!

Emlitettem,hogy 3 cipót készitünk ebből az adagból,hogy ha kedvünk van,akkor 3 féle kifli,zsemlét készithetünk.Itt már a fantáziánkra van
bizva,hogy mikor bekentük a tejes-tojás sárgájával a félkész kifliket,sütés
előtt bár mit szórhatunk,a tetejére!
Akár szezámmagot,vagy reszelt sajtot,vagy darálatlan mákot,bár milyen magot,stb

A SÜTÉST 200 FOKON VÉGEZZÜK,JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ!!!

ITT ÉS MOST KAPCSOLOM,HA KIFLI MARADÉKUNK,VAN,NE DOBJUK KI!!

MÁKOS GUBA MARADÉKBÓL.



A megmaradt szikkadt(nem száraz!),kifliket karikára vágom.( kb.2cm.)
Egy tálba öntök hozzá annyi vaniliás cukorral izesitett langyos
tejet,hogy jó puha,de ne elázott legyen a kifli!Szoktam egy-két kanál
olvasztott vajat is adni a tejhez,hogy egy kicsit energiadúsabb,tartal-
masabb legyen,de ezt akár el is lehet hagyni.Természetesen,ha egy kicsi
vajunk is van,mint maradék,ami semmi másra nem elég,akkor bátran tegyük
bele,hisz sokkal jobb megoldás,mint,ha kidobnánk!Amikor ezzel végeztünk,
mákot cukorral ledarálok,és meghintem,gazdagon vele a már tejbe áztatott
kifliket.
A fogyókúrázóknak,cukor helyett a mézet ajánlom,amit a langyos tejbe,ke-
verjenek bele.
Aki nem szereti a mézet,annak ajánlani tudom,a XILIT nevezetű édesitőt,ami
pontosan úgy néz ki,és pontosan olyan édes,mint a hagyományos kristálycukor
azzal a különbséggel,hogy ez természetes édesitőszer,ráadásul,a mákkal ezt is
le lehet darálni cukor helyett.

AZ JÓ,HA TUDJUK,AKÁR FOGYÓZUNK,AKÁR NEM,A KRISTÁLY CUKOR FOGYASZTÁSÁVAL,SOKKAL TÖBB ZSIR RAKÓDIK SZERVEZETÜNKBE,MINT A SZALONNÁTÓL!

Nem azt mondom ,hogy gátlástalanul ehetjük a szalonnát mert az nem cukor,hanem csak felhivom a figyelmet arra,amit nagyon sokáig én sem gondoltam,hogy a cukor veszélyesebb a hájunk,növelésére nézve,mint a zsiradék!!!

HAMBURGER ZSEMLE,VAGY PUFFANCS,A KÖVETKEZŐ ÉTEL ..



HOZZÁVALÓK: 1kg liszt(mint az előzőekben,most is ha sok az adag,vagy a felét használni a megsütendő mennyiségnek,vagy a sütés előtt mélyhűtőbe tenni!).
fél liter langyos tej
5 dkg. élesztő
10.dkg.puha vaj
2 evőkanál por cukor,
1 kiskanál só
1 enyhén felvert,inkább kevert tojás sárgája.
ELKÉSZITÉS: A langyos tejbe,morzsoljuk az élesztőt,a cukrot,és meleg helyen felfuttatjuk.A lisztbe a sót és a további hozzávalókat összekeverjük,hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt bedagasztjuk,és meleg helyen a tetejét megszórva egy kis liszttel,letakarva konyharuhával,megkelesztjük.
amikor duplájára dagadt,kivesszük,lisztezett deszkán 12,darabot csinálunk belőle.
A 12 gombóc formát sütőpapiron a tepsibe tesszük,nem túl közel egymáshoz,bekenjük tojás sárgájával a tetejét.és még fél órát igy kelesztjük
Újra bekenjük,mikor az idő lejárt, a maradék sárgájával,majd 220 fokos sütőben,aranybarnára süssük.

AMIKOR A PUFFANCSBÓL VAN MARADÉKUNK: Mivel édes tészta több lehetőség is adódik
a maradék felhasználásánál.

HAMIS ARANYGALUSKA:



A maradék,puffancsot,nemes egyszerűséggel a kezünkkel,darabokra szaggatjuk,
megszórjuk egy kis darált dióval,de,ha maradék mandula,vagy mogyoró van,az
is megfelel.
Készitünk egy csomag vaniliás pudingporból az ott megadott tej mennyiség felével,(hogy sűrűbb legyen(,egy sodófélét,ezzel leöntjük a szétszaggatott és dióval megszórt galuskákat.Hogy még inkább ne lehessen észrevenni,hogy ez maradékból van,lehet csokiöntettel vagy tejszinhabbal megdisziteni.

TÖLTÖTT PUFFANCS (ÉDES)



A maradék puffancsokat kettévágjuk,megtöltjük izesitett túróval,tepsibe téve,nyakon öntjük,édes tejfellel(lehet cukor helyett XILIT, vagy méz az édesitő).

TÚRÓ TÖLTELÉK HOZZÁVALÓI: átnyomjuk villával a túrót,hogy egy kicsit lazább legyen,én szoktam egy kis tejfelt is beletenni,majd 1 tojás sárgája,felvert fehérje,cukor( XILIT vagy méz?!) egy kis citrom reszelt héja,és vanilia aroma,1-2 csepp.

TÖLTÖTT PUFFANCS,(SÓS)

Ebben az esetben,bár milyen hús féle megengedett,ez lehet fasirt maradék(villával vagy kézzel szétmorzsolva,) lehet pörkölt maradék,vagy sült hús maradék( ebben a 2 esetben ledarálva),vagy,akár füstölt csülök,vagy füstölt hús,de ezt is darálva,megtölteni a kissé kibelezett puffancsokat,tepsibe téve,tejfellel megöntözni,reszelt sajttal megszórni,és megsütni.Akkor kész,ha a sajt,már kissé megpirult,felolvadt.

Ezt főételként, akár vacsira,akár ebédre,de uzsira is fogyasztható,attól függ,hogy mennyire sok a mennyiség.

ENNEK AZ ÉTELNEK,HAMBURGER ZSEMLE A NEVE,JÖJJÖN A RECEPTJE IS!


HAMBURGER HOZZÁVALÓI: fél kiló marhahús( lehet a személyek száma szerint kevesebb)
izlés szerint só
elég sok fekete bors,(bár akinek kevesebb fűszert szabad,ter-
mészetesen,kevesebbet, amennyit gondol magának!)
egy kevés,egészen apróra vágott,hagyma.

Most egy nagyon fontos leirás következik arról,hogyan legyen elkészitve.Nem mindegy ugyanis,hogy hogyan szeleteljük fel a marhahúst a darálás előtt, és az sem mindegy hogyan daráljuk,mert igy lesz a legfinomabb zsenge,porhanyós a hamburgerünk!

Tehát: előttünk,a hús darab,és,ha jól megnézzük,akkor hosszanti csikokat látunk,benne,úgynevezett,szálirányt.NEM SZÁLIRÁNYBAN,HANEM KERESZTBE KOCKÁZZUK!
Majd,a daráló elé,ahol a hús kijön,leteszünk,egy nagyobb folpakk darabot,kisimitva,beolajozva kezünkkel.
Amikor el kezdjük darálni,egyik kezünket a kijövő húh alá téve,hosszanti irányba,fektetjük,a folpakra,majd a következő adagot is igy a kezünkkel vezetve,mint mikor a kolbászt töltjük,minden egyes kijövő csikokat egymásra fektetjük,mig el nem fogy a husi.Ekkor,van előtünk,mint egy bejgli darab kinézetű hústömeg,ezt szépen ,óvatosan becsomagoljuk,hengergetve,a folpakba,majd eltesszük a hűtőbe egy fél órára.Amikor lejár az idő,óvatosan kicsomagoljuk,mert ekkorra már összeállt,a húshenger.Igy szépen,óvatosan kb.jó 2 ujjnyi karikákat vágunk belőle,amit a felmelegitett olajba,nagyon sokszor forgatva,( kb.4-5 mp-ként forgatjuk!).mikor már úgynevezett kérge van a húspogácsánknak,akkor kész,és tetszés szerint,hozzáadva olyan salátákat amit szeretünk,a zsemlébe teszünk,és már kész is az áhitott házi hamburgerünk.
JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK HOZZÁ!

NE FÉLJÜNK A KENYÉR SÜTÉSTŐL SE,EZ IS SOKKAL OLCSÓBB ÉS FINOMABB OTTHON.

 KENYÉR: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iLsd4IYSk20#!


HOZZÁVALÓK: 1KG.LISZT
5DKG. ÉLESZTŐ
3 KISKANÁL SÓ
4 EVŐKANÁL OLAJ
ANNYI LANGYOS VIZ,HOGY A TÉSZTA ,RUGALMAS ,NE LÁGY LEGYEN

ELKÉSZITÉS:
A lisztbe belemorzsolom az élesztőt,bele teszem a sót,4 evőkanál olajat,és a lanygyos viz mennyiségét!Ezzel játszani kell,már mint a viz mennyiségével,de nem kell félni tőle.A lényeg,hogy gyórás közben,az állaga,mint a gumi,ne legyen túl lágy,inkább olyan,amikor belenyomom egyik ujjamat egy kicsit,hogy úgy mondjam,vissza rúgjon.!Majd mikor ezt összegyúrtam,egyáltalán  (NEM KELL DAGASZTANI!! ) meleg helyre,tetejét belisztezve,letakarva ruhával a duplájára kelesztem.Kiveszem lisztezett deszkára teszem,majd a kezemmel széthúzugatomés összehajtogatom 4 részbe.
Visszateszem még a melegre 20 prcig,majd újra kiveszem,összehajtogatom megint,4 részbe,és egy ovális tálba,vagy kacsasütő formába helyezem,a a tetjét jó éles késsel 3x bevágom,a 250 fokra melegitett sütőbe teszem,és ne felejtsük el,a kelttészták nagyon szeretik,ha sütés közben pára van,ezért mondig tegyünk egy kis edénybe vizet is hogy sütés közben jól érezze magát kenyerünk!!!50-55 percig sütjük,majd kivesszük és LÉNYEGES,HOGY RÁCSON HŰLJÖN KI,NE IZZADJON A KENYÉR ALJA!!!Miközben hűl,lespricceljük vizzel,hogy fényes legyen,JÓ ÉTVÁGYAT KIVÁNOK.  CSAK A TELJESEN KIHŰLT KENYERET SZABAD SZELETELNI,ELŐBB TILOS,AKÁR MILYEN KIVÁNCSIAK IS VAGYUNK!!!


A kenyér maradékot én apróbb darabokra szaggatom,majd megszáritom,majd ledarálom,zsemlemorzsát készitek belőle,.igy hasznositom!

A REGGELI ÉTKEZÉS EGYIK LEGFINOMABB TAGJA A KALÁCS:


HOZZÁVALÓK, 4 főre

3 dl tej
4 ek cukor
5 dkg vaj
1/2 tk só
50 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 tojás sárgája
kenéshez,ÉS EGY PICI TEJJEL KIKEVERVE KENNI

ELKÉSZITÉS: egy kis langyos tejbe egy kis cukorral és a morzsolt élesztővel melegre tesszük és felfuttatjuk
A vajat felolvasztjuk és a többi hozzávalóval együtt,összegyúrjuk-dagasszuk,mig szép sima és hólyagos nem lesz a tészta.Ekkor mindet meleg helyen a duplájára kelesztjük,majd lisztezett,deszkára kiboritva,6 egyenló részre osztjuk.
ezeket hosszú csikokra sodorjuk,majd összefonjuk.Tegyük olyan tepsibe,amibe éppen hogy csak belefér,hogy a sütőbe szép magasra tudjon nőni! Bekenjük a tetejét,egy kicsi tejben,1 tojás sárgájával,ettől szép piros lesz.A sütőt 200 fokra előmelegitjük,majd egy edénybe a tepsi mellé vizet teszünk,mert a kelt tészta sütés közben igényli a gőzt,nem fogjuk megbánni,amikor piros,akkor beleszúrunk egy hústűt,és,ha az nem ragad akkor el is zárhatjuk,kivesszük és hagyjuk kihűlni.




SZALAGOS FARSANGI FÁNK


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg porcukor
  • 6 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott  vaj
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rum
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj

Elkészítés:

1 dl langyos tejben feloldjuk a cukor felét, simára keverjük az élesztővel, és hagyjuk a kétszeresére kelni. A liszthez hozzáadjuk a kovászt és a maradék langyos tejben elkevert tojássárgákat, maradék cukrot, sót, citromhéjat, és fakanállal vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk. 2-3 részletben beledolgozzuk az olvasztott, de nem forró margarint, végül a rumot. Tetejét megszórjuk liszttel, és letakarjuk konyharuhával, majd kétszeresére kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A fánkokat egymástól 5 cm-re lisztezett deszkára helyezzük. Tetejüket vékonyan megkenjük olajjal, és ismét letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Lábasban 2-3 ujjnyi forró olajban sütjük. A fánkok közepét hüvelykujjal benyomjuk, és 4-5 darabot azzal a felével tesszük olajba, ami felül van. Lefedjük a lábast, mérsékelt tűzön 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és fedő nélkül sütjük tovább. Papírkendővel leitatjuk a felesleges zsiradékot. Vaníliás porcukorral megszórjuk a tetejüket, és a közepébe lekvárt pottyantva esszük.

Megjegyzés:

A legfinomabb farsangi fánk, amit valaha is ettem, finom puha és nagyon szép szalagos









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése